Radno vrijeme

Pon - Sub: 07.00am - 03.00pm

Kontakt telefoni

+ 387 58 211-640
+ 387 65 018-325

Email

miramardoo@gmail.com

Novi trendovi u dizajnu kuhinje, koji neće brzo zastarjeti – 2021/22

Godina 2021. donijela nam je mnoge promjene poput karantina naprimer, što se većini nas nije svidjelo. Ali ako pokušamo gledati na svijet sa vedrije strane, vidjet ćemo da su se neke stvari promijenile na bolje. Prije svega, govorim o našoj povezanosti sa porodicom i voljenima. Mnogi od nas ostajali su duže kod kuće, naučili kuhati novo jelo sa svojim voljenima i za njih.  Posredno, cijela ova situacija imala je pozitivan utjecaj na dizajn kuhinjskog prostora. Ove promjene navele su dizajnere do pronalaska inspiracije u prirodi i pomaka trendova prema mirnijim tonovima. Materijali koji se lakše održavaju, poput radnih ploča Tehnotop, s povećanom otpornošću na vlagu, također dobivaju sve veći značaj. Ove ploče proizvođača Kastamunu izrađene su u prirodnim nijansama kamena. Evo nekoliko ideja svjetskih dizajnera nastalih u perodu 2020/21. 

TOPLE BOJE

Iako će bijela vjerovatno još dugo ostati “kraljica” kuhinjskog dizajna, ovu godinu obilježio je trio boja čije se osnove temelje na toploj nijansi bež, narandžaste i aqua plave nijanse. Ove boje povezuju nas sa suosjećanjem, udobnošću i bliskošću, svime što nam je ove I prošle godine zaista trebalo i nedostajalo. Tri predlozene boje lako se mogu kombinirati s raznim uzorcima s teksturama drveta.

Kuhinja

PRIRODNI (ORGANSKI) STIL

Prirodni, organski stil kuhinjski je stil koji se oslanja na uvijek popularne čiste i jednostavne linije, moderan dizajn, ali uz korišćenje materijala s teksturama uzoraka prirodnog drveta. Uzorci mogu varirati od toplih nijansi do neutralnih svijetlih nijansi drveta, sa što manje kontrasta između zidnih obloga i korpusa kuhinjskih elemenata. Kako bi se dobio učinak prirodnog izgleda i mekoće prostora, za proizvodnju kuhinjskih elemenata predlaže se upotreba pločastih materijala u mat završnoj obradi. Kao dekor kuhinjskog prostora koji teži organskom, prirodnom izgledu, najveći učinak definitivno daju prirodne sobne biljke. U našem asortimanu imamo granitne sudopere proizvođača Metalac, Gornji Milanovac koje svojim ugodnim bež nijansama imitiraju prirodni kamen i koje se savršeno uklapaju sa kuhinjskim pločama drvenih dekora

Metalac sudopera

DOBRA VEZA KUHINJE SA DVORIŠTEM

Za one koji žive u kući i koji fizički imaju priliku otvoriti svoju kuhinju prema dvorištu, dajemo preporuku i sugestiju da to učine što je prije moguće, kao bi što više vremena sa porodico I gostima provodili napolju. Našim savjetima pomoći ćemo vam da harmonično, vizualno i funkcionalno povežete kuhinju i dvorište, ukolko se odlučite za pravljenje nove kuhinje po mjeri kod nas. Dvokrilna balkonska vrata otvorit će vašu kuhinju-blagovaonicu prema vrtu i olakšati komunikaciju u slučaju većih okupljanja.

KUHINJKSKO OSTRVO

Kuhinje zaista bila minimalne. Trendovi u dizajnu izgradnje prostranijih kuhinja ili pak otvorenog prostora, tj. Kuhinja povezanih s blagovaonicom ili čak dnevnom sobom daju mogućnot izgradnje kuhinskog ostrva. Oni koji nisu ograničeni veličinom kuhinjskog prostora imaju priliku razmisliti o ovom zanimljivom rješenju. Kuhinjska ostrvo je zapravo blok povezanih kuhinjskih elemenata, formiranih u središnjem dijelu prostorije, povezanih i zaštićenih s gornje strane kuhinjskom radnom pločom. Otok može poslužiti kao površina za pripremu hrane, kada u kuhinji ima više ljudi. Osim toga, to je dodatni prostor za spremanje kuhinjskog pribora, čime se značajno povećava kapacitet skladištenja, a može se koristiti i kao blagovaonica uz korištenje visokih stolica. Za ljude otvorene prema novim idejama i novom, drugačijem konceptu kuhinje, postoji mogućnost ugradnje sudopera ili ravne šporetske ploče u samo ostrvo.Može biti fiksirano ili mobilno.

Kuhinjsko-ostrvo

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment