Radno vrijeme

Pon - Sub: 07.00am - 03.00pm

Kontakt telefoni

+ 387 58 211-640
+ 387 65 018-325

Email

miramardoo@gmail.com

Savjeti i ideje za uređenje hodnika

Hodnik daje prvi utisak o vašem stanu ili kući. Osim osćaja gostoprimljivosti hodnik svojim izgledom treba da se uklopi u ostatak dekora vašeg stambenog prostora.

Pokušaćemo da Vam, sa nekoliko savjeta ,pomognemo kako da stvorite savršenu gostoljubivu atmosferu, obezbedite dovoljno skladišnog prostora i uklopite hodnik u celokupni ambijent Vaše kuće ili stana. Različite boje zidova, sitni ukrasi, zanimljiv i unikatan komad namještaja i razne biljke samo su dio onoga što možete unijeti svježinu u vaš hodnik, koji uz minimalne promjene može postati najzanimljivija prostorija u vašem domu.

Boje

Šema boja naravno, prije svega, zavisi od vaših afiniteta, veličini prostora, nivou svjetla I od mnogih drugih faktora. Stoga ćemo biti oprezni sa savjetima o bojama, iako ćemo spomenuti koje kombinacije boja se mogu koristiti ovisno o osvjetljenju. Ono što vam možemo dati kao savjet je da pažljivo odaberete svoju shemu boja, razmišljajući šta želite da vaši gosti osjećaju kada uđu u vaš prostor – da li to treba da bude toplina, ljubav, mir, radost, bogatstvo ili nešto drugo. Naravno, mali prostori zahtevaju svetlije boje.

Osvetljenje

Da li hodnik ima dovoljno osvetljenja? Ako u hodniku ima dovoljno svjetla, možete ga obojiti u toplu boju poput terakote ili šumsko zelene kako biste iskoristili svjetlost. Ako nedostaje prirodnog svjetla, možete koristiti boje koje će dobro funkcionirati s umjetnom rasvjetom koju ćete instalirati. Tu pre svega mislimo na svetle i tople boje, belu, svetle nijanse drveta, ali i na boju lavande. Lavanda ima toplije tonove, što je čini odličnom za dodavanje svjetline u mračnu prostoriju. A ako volite moderniji izgled prostora, tu je i sunčano žuta. Kada nemate puno prirodnog svjetla, žuta je odličan način da ponovo stvorite taj osjećaj uz pomoć umjetnog svjetla.

Namještaj

Prije svega, namještaj za predsoblje mora biti izdržljiv i čvrst, otporan na habanje, jer je to jedna od najčešće korištenih prostorija u kući. Ovisno o veličini i obliku sobe, možete odlučiti o tome koji namještaj možete uzeti u obzir. Nemojte prepuniti prostor glomaznim namještajem. Ako za to ima mjesta, možete umetnuti komad namještaja za sjedenje, klupu sa fijokom za cipele ili akcentnu stolicu koji će pored svoje praktične funkcije biti i ukras. Ako je hodnik uzak, to može biti uska i duža klupa na bočnom zidu,a ukoliko je zid nasuprot ulaznih vrata slobodan, tu možete postaviti akcentnu, ukrasnu stolicu. Naš prijedlog je da ne stavljate glomazne komade u hodnik, bez obzira na veličinu prostora. Kada govorimo o uvijek potrebnom prostoru za odlaganje, najpraktičnija i estetski najprihvatljivija varijanta je američki ormar. Nišu ili prostor između sobnih vrata možemo zatvoriti ormanom, ali ono što je zaista važno je da ovaj najveći komad namještaja učinimo najsvedenijim I najneprimetnijim. Važni je pratiti shemu boja sa ostalim površinama u prostoru, a frontove ili klizna vrata ormara napraviti u boji zidova ili u nekoj bliskoj kompatibilnoj nijansi.

Dekoracija zidova

Ukrasite zidove hodnika umjetničkim djelima nepravilnog oblika, ogledalima i uspomenama iz svog života. Dodavanje ogledala u skučenu prostoriju može stvoriti iluziju veće površine. Ogledala uljepšavaju prostor reflektujući svjetlot rasvjetnih tijela ili obližnjih prozora. Ovo je posebno važno za manje, zatvorene hodnike u vašem domu. Ogledalo sa policom ispod može poslužiti kao mjesto za provjeru prije nego što izađete iz kuće.

Toplo vam savjetujemo cipelar. Nered i razbacane cipele i papuče su daleko uočljivije u malim prostorima. Ukratko, izbegavajte nered i uklonite sve nepotrebne detalje iz hodnika.

Biljke

Osim što vraćaju svježinu prostoru i što su naša veza sa prirodom, biljke su i svojevrsni pročišćivači vazduha. Mnogi nisu ni svjesni koliko su u svojim domovima izloženi raznim toksinima iz sredstava za čišćenje, boja i lakova, kućnih aparata, a svakako i duvanskog dima koji čak i u malim količinama izaziva zdravstvene probleme poput alergija, astme, otežanog disanja, glavobolje, iritacija oka i ugrožavanje kvaliteta života. Svoj hodnik možete ukrasiti biljkama na različite načine. Polica s nekoliko različitih biljaka ispod prozora može vašem prostoru dati izgled botaničke bašte. Biljke kao što su aloe vera, filodendron, biljka pauk, fikusi, sanseverije i salonske palme su izuzetno jednostavne za održavanje, a istovremeno poboljšavaju kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru.

Vaša Mira-Mar

Like this article?

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Linkdin
Share on Pinterest

Leave a comment